Νέα σεμινάρια εξ αποστάσεως

Στο δικό σας χώρο και στο δικό σας χρόνο


"Ο Άνθρωπος απεικονίζει τον ΄ Άνθρωπο"

Η Θεματική ανάγνωση    των Έργων Τέχνης

Σας προτείνουμε τη θεματική ανάγνωση των ΄Εργων Τέχνης.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος Ιστορίας της Τέχνης.

 

Παρακολουθούμε την Ιστορία της Τέχνης θεματολογικά.

Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο άμεση η κατανόηση του περάσματος της Τέχνης από τη μία εποχή στην άλλη. 

Η σύγκριση μεταξύ των έργων της μιάς περιόδου και της άλλης, είναι ο πιο έγκριτος τρόπος για να γίνει κατανοητή η Ιστορία της Τέχνης.

 

Μέσα από το ίδιο θέμα.

Αν κατανοήσουμε το μορφολογικό πέρασμα από την μία εποχή στην άλλη πάνω σε ένα θέμα, κατόπιν, μπορούμε να κατανοήσουμε και άλλα θέματα που διαπραγματεύεται η Ζωγραφική ή η Γλυπτική (τοπία, νεκρές φύσεις, Θρησκευτικά ή Μυθολογικά θέματα) .

 

Κυρίαρχο θέμα των ΄Εργων Τέχνης του Σεμιναρίου μας είναι η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Από τη Νεολιθική εποχή έως σήμερα. Ποιόν άνθρωπο απεικονίζει ο άνθρωπος;

Οι καλλιτέχνες ανά τους αιώνες επαναδιαπραγματεύονται ξανά και ξανά την εικόνα του Ανθρώπου.

Γιατί δεν ικανοποιούνται ποτέ;

Γιατί οι εποχές αλλάζουν και η εικόνα του ανθρώπου αλλάζει, και η θέση του στον κόσμο αντικατοπτρίζεται στα έργα των καλλιτεχνών.

 

Οι διαφορετικές επιλογές των καλλιτεχνών, για να απεικονίσουν τον ΄Ανθρωπο στα έργα τους, αντανακλούν (ή και προετοιμάζουν) τις διαφορετικές αντιλήψεις των διαφορετικών εποχών.

 

Πολλές φορές οι αντιλήψεις της εποχής αντανακλώνται στα έργα των καλλιτεχνών.

΄Αλλες φορές τις προετοιμάζουν.

΄Αλλες φορές, οι αντιλήψεις των καλλιτεχνών, προηγούνται κατά πολύ της εποχής τους.

 

Ο΄ Ανθρωπος απεικονίζει τον ΄ Ανθρωπο

Με μιά ματιά: 

Στο πρόγραμμα αυτό συνυπάρχουν η Μέθοδος "Κρίνε το ΄Εργο της Τέχνης" και η Θεματική ανάγνωση των έργων τέχνης. Με Βίντεο, παρουσιάσεις, κείμενα και ηχητικά αρχεία, μαθαίνουμε να "διαβάζουμε" τα έργα Τέχνης ανά τους αιώνες που έχουν θέμα τους την ανθρώπινη μορφή, τον ΄Ανθρωπο. Μέσα από την απεικόνιση του ανθρώπου παρακολουθούμε τη διαδρομή της Τέχνης κατά τη διάρκεια των εποχών και  τις διαφορετικές σκέψεις και αντιλήψεις των εποχών για τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο. 

 

Σκοπός του Σεμιναρίου:

Μέσα απο τα ΄Εργα Τέχνης θα αναπτύξετε την επιχειρηματολογία σας και την κριτική σας σκέψη με τις έννοιες και την ορολογία της Τέχνης. Με την εξοικείωση στον τρόπο που η Τέχνη απεικονίζει την ανθρώπινη μορφή από εποχή σε εποχή, και με τη Μέθοδο Κρίν.Ε.Τε., θα μπορείτε να κατανοήσετε βιωματικά την Ιστορία της Τέχνης και την ιστορία των μορφών της.   

 

Το Πρόγραμμα προσφέρεται εξ αποστάσεως (online), ασύγχρονα. Θα δείτε, θα ακούσετε και διαβάσετε το υλικό του προγράμματος στο  δικό σας χώρο και στο δικό σας χρόνο.

 

Κόστος 60 ε.

 

Πληροφορίες για το Διδακτικό Υλικό στο

artspects.center@gmail.com

Κατεβάστε το Πρόγραμμα πατωντας to download

Download
ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ.pdf
Adobe Acrobat Document 999.5 KB

"Μαθαίνω πώς να μαθαίνω για την Τέχνη"

Η Τέχνη δεν είναι για λίγους ούτε μόνο για τους ειδικούς.

 

Η κατανόηση της Τέχνης, και ειδικά των οπτικών τεχνών, αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι τη Ζωγραφική και τη Γλυπτική, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

 

Πώς περιμένουμε η ζωή μας να είναι πλήρης, να σταθούμε στον κόσμο ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι, διανοητικά και αισθητηριακά, χωρίς τις καλές τέχνες;

 

Με τις καλές τέχνες μπορούμε  να σταθούμε στον κόσμο ως ολοκληρωμένοι άνθρωποι, με Λογική και Συναίσθημα, με κριτική σκέψη και φαντασία. 

 

΄Ετσι λοιπόν, 

 

είστε έτοιμοι να διερευνήσετε τη στάση σας απέναντι στην τέχνη ειδικά και απέναντι στα πράγματα γενικότερα; 

 

Η Μέθοδος "κρίνε το έργο της τέχνης" θα σας δώσει τα εργαλεία που χρειάζεστε για να "διαβάζετε" τα έργα τέχνης.

 

Θα διερευνήσετε τι κρύβεται πίσω απο τις εικόνες, στη ζωγραφική ή στη γλυπτική. Οι "εικόνες" δεν έχουν μόνο μορφή, έχουν και περιεχόμενο. Αποκωδικοποιώντας τα χαρακτηριστικά τους, αναγνωρίζουμε το μήνυμά τους.

 

Η διερεύνηση στον κόσμο της Τέχνης είναι ένας ασφαλής τρόπος -και ήπιος- για να  ανακαλύψουμε  τι κρύβεται πίσω από τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Γιατί τα περισσότερα από αυτά που σκεφτόμαστε είναι κληροδοτημένα από την κοινωνία γύρω μας, και δεν αφορούν μόνον στην Τέχνη και στα ΄Εργα της Τέχνης αλλά και στα πράγματα της ζωής μας.

 

Το Σεμινάριο προσφέρεται εξ αποστάσεως. Θα δείτε, θα ακούσετε και θα διαβάσετε τα μαθήματα με βίντεο, ασκήσεις και κείμενα στο δικό σας χώρο και στο δικό σας χρόνο.

 

Κόστος 30 ε.

 

Δείτε περισσότερα για την ανάγνωση του έργου τέχνης εδώ.

 

Για ό,τι θέλετε να ρωτήσετε, γράψτε μας στο artspects.center@gmail.com 

κατεβάστε το πρόγραμμα πατωντας το download

Download
ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.pdf
Adobe Acrobat Document 410.7 KB
"κι εγω μπορω να το κανω"

5 εβδομάδες e learning

«κι εγώ μπορώ να το κάνω»

5 εβδομάδες

εντατικό

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 
   

ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ: Επιθυμία ανάπτυξης της  κριτικής σου σκέψης και επιθυμία καλλιέργειας της δημιουργικότητάς σου.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 5 Εβδομάδες.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ: Οι θεωρίες και τα θέματα, τα υλικά και οι συνθέσεις  που επεξεργάστηκαν στα έργα τους οι καλλιτέχνες των κινημάτων του Εξπρεσιονισμού, Κυβισμού, Ντανταϊσμού, Σουρεαλισμού.

ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΎΝ: Γραμμή, Σχήμα, Σύνθεση, Υφές, Ποιότητες, Χρώμα, Αυτοσχεδιασμός.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ: μπλοκ σχεδίου, λευκό χαρτί Α4, μολύβια, μολυβοκάρβουνα ή ξηρά παστέλ, μελάνια, ακουαρέλες, πινέλα, χαρτιά περιοδικών.

 Σκοπός του σεμιναρίου

Στο σεμινάριο επιδιώκεται: 

Να καλλιεργήσεις  την αισθητική σου αντίληψη για τις μορφές, τα αντικείμενα και τα υλικά. Να τα αντιληφθείς με τον εκφραστικό και το συναισθηματικό τους χαρακτήρα και στις μορφικές-συνθετικές-υλικές τους σχέσεις.

Να αναπτύξεις τη σχεδιαστική σου δεξιότητα μέσα από την παρατήρηση και τη μελέτη  έργων Τέχνης.

Να καλλιεργήσεις την αναλυτική-συνθετική σου σκέψη.

 

Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι  η εμπειρία που θα αποκομίσεις να γίνει στη συνέχεια η πηγή της δημιουργικής σου έκφρασης σε όποιο χώρο επαγγελματικό ή προσωπικό βρίσκεσαι και δραστηριοποιείσαι. 

Στόχοι του σεμιναρίου

Με την ολοκλήρωση της σειράς μαθημάτων θα είσαι σε θέση:

Να είσαι σε δημιουργική ροή (creative flow) καθώς βλέπεις, κρίνεις και αποφασίζεις «έξω από το κουτί».

Να είσαι δημιουργική/ός καθώς αφομοιώνεις τους γενικούς κανόνες της σύνθεσης και της πλαστικής απόδοσης του εικαστικού χώρου και των αντικειμένων.

Να δημιουργείς με τον προσωπικό σου τρόπο έκφρασης.

 Να έχεις αισθητική στάση απέναντι στον κόσμο μέσω της βιωματικής εικαστικής δημιουργίας.

Διαδικτυακή Επικοινωνία 

 Μέσα στις 5 εβδομάδες του σεμιναρίου προβλέπονται 2 συναντήσεις μέσω skype (με ή χωρίς κάμερα, όπως επιθυμείς). Η επικοινωνία μας θα είναι ζωντανή και εκεί θα συζητηθούν απορίες, ιδέες, το υλικό της εβδομάδας/σεμιναρίου, οι εικαστικές ασκήσεις και διευκρινήσεις πάνω σε έννοιες και όρους, ώστε αυτοί να γίνουν πλήρως κατανοητοί και να τους οικειοποιηθείς πλήρως. 

Περισσότερες πληροφορίες

Για να μάθεις για το κόστος του σεμιναρίου και για όλο το διδακτικό πρόγραμμα (syllabus), επικοινώνησε στο e mail artspects.center@gmail.com